آموزش کامل الفبای ترکی استانبولی (تلفظ صحیح و معنای فارسی)

مشاوره رایگان

و ثبت نام دوره های آموزش زبان

 

تماس با مرکز زبان ایرانیان

نوبتی هم باشد، نوبت آموزش الفبای ترکی استانبولی است. سناریو امروز ما بر می‌گردد به زبان ترکی استانبولی و تمام جذابیت‌هایش. جذابیت‌هایی که این سال‌ها خصوصا در کشور ما حسابی طرفدار پیدا کرده است. بسیاری از ما یادگیری ترکی استانبولی را دوست داریم، چون:

  • فرهنگ ما و ترکیه به یکدیگر بسیار نزدیک است.
  • ترکی استانبولی رابط میان مسافران و مهاجران ایرانی با مردم ترکیه است.
  • دستور زبان ترکی استانبولی نسبت به بسیاری از زبان‌ها راحت‌تر است.

عده‌ای هم اعتقاد دارند که ترکی، سکوی پرش برای یادگیری دیگر زبان‌های دنیاست..!! خب از تعریف گذشته، بودن شما در این صفحه یک چیز را نشان می‌دهد. آن هم اینکه به زبان ترکی استانبولی علاقه‌مند هستید. حالا یا از روی کنجکاوی و یا واقعا برای یادگیری آن برنامه‌ریزی کرده اید.

به هر حال در هر دسته‌ای که قرار داشته باشید، باید عرض کنیم که این مطلب راهنمایی برای شروع یادگیری زبان ترکی استانبولی است. در اینجا قرار است به آموزش زبان ترکی استانبولی از ابتدا بپردازیم و شما را با الفبای این زبان به همراه تلفظ صحیح حروف آن آشنا کنیم.

شروع کنید، قلم به دست بگیرید و خلاصه برداری کنید یا صفحه را بوکمارک کنید تا همیشه آن را در دسترس داشته باشید.

برای مشاوره یا تعیین سطح رایگان با شماره‌های 02126132159 – 02122810482 در تماس باشید

چرا باید الفبای ترکی را یاد بگیریم؟

گفتیم که الفبای ترکی استانبولی سکوی پرش است، اما چرا؟ این عقیده از آنجایی سرچشمه می‌گیرد که بسیاری از کلمات فرانسوی و عربی با ترکی استانبولی مشترک هستند. از آن گذشته ترکی استانبولی پس از زبان آلمانی در این کشور، رتبه دوم را به خود اختصاص داده است. پس اگر از آن دسته افرادی هستید که دیگر زبان های دنیا هم برای شما اهمیت دارد، باید از زبان ترکی و در ابتدا از الفبای آن کار خود را شروع کنید.

بخوانید تا بیشتر بدانید: الفبای آلمانی

بسیاری معتقدند که چالش برانگیزترین قسمت در مورد زبان ترکی، حروف الفبا و ساختار دستوری غیر معمول آن است. ترکی از ساختار موضوعی عادی جملات در کلمات انگلیسی، فرانسوی یا دیگر زبان‌های دنیا پیروی نمی کند. این زبان قوانین الفبایی و دستور زبان منحصربفرد خود را دارد.

بخوانید تا بیشتر بدانید: بهترین روش آموزش زبان به کودکان

الفبای ترکی پلی است که شما را با دنیای جذاب زبان، کلمات و اصطلاحات ترکی آشنا می‌کند. به نکات مهم درباره این زبان نگاه کنید:

  • ترکی 29 حرف الفبا و 8 مصوت دارد. این حروف صدادار شامل A، E، U، Ü، O، Ö، İ و I می شوند. مصوت‌های آن مختص به خود زبان ترکی استانبولی هستند و در زبان انگلیسی مشابه ندارند.
  • علاوه بر موارد بالا، برخی از حروف انگلیسی صامت در ترکی استانبولی وجود ندارند. این موارد شامل Q ، W و X می‌شوند.
  • درست مثل کشور خودمان، ترکی استانبولی نیز از گویش‌های محلی و لهجه‌های مختلفی تشکیل شده است.
  • در ترکی مانند فارسی، بر خلاف بسیاری از زبان‌ها مثل عربی و انگلیسی، تعریف جنسیتی برای کلمات وجود ندارد.

آموزش الفبای ترکی استانبولی با تلفظ فارسی

زبان ترکی

شروع یادگیری هر زبان جدیدی ممکن است سخت بنظر برسد. این واقعیت در مورد الفبای ترکی هم وجود دارد. حتی برخی افراد آموزش این بخش را کمی ترسناک تصور می کنند، خصوصا وقتی به بخش مصوت‌های این زبان می‌رسند. به من اعتماد کنید؛ زیرا کار آن طور هم که تصور می‌کنید سخت نیست. حداقل در مورد الفبای اصلی چنین است؛ زیرا تلفظ آن درست شبیه زبان انگلیسی است.

بخوانید تا بیشتر بدانید: الفبای فرانسوی

شاید نهایت تلاش شما باید بر تلفظ هر چه بهتر حروف باشد. همانطور که احتمالا دقت کرده اید، تلفظ حروف ترکی استانبولی خاص و شیرین است، پس انگیزه یادگیری را بالاتر می برد. برای درک بهتر جدول زیر را  مرور کنید.

حروف الفبا ترکیتلفظ به انگلیسیمعادل حروف به فارسیمثال
A aaآAraba
B bbeبBilgisayar
C cceجCami
Ç ç       e çچÇocuk
D ddeدDefter
E eeاِEldiven
F ffeفFare
G ggeگGenç
Ğ ğYumusak geبدون معادل فارسی. صدا بین ع و غAğaç
H hheهHemşire
I ııای کوتاه و ضخیمIslak
İ ıiای کشیده و نازکinsan
J jjeژJilet
K kkeکKarpuz
L lleلLiman
M mmeمMavi
N nneنNot
O ooاُOtel
Ö ööبدون معادل فارسی. اُ نازک با دهان گردÖğretmen
P ppeپPembe
R rreرRadyo
S sseسSalon
Ş şşeشŞemsiye
T tteتTuz
U uuاوUçak
Ü üüبدون معادل فارسی. او نازک با دهان گردÜniversite
V vveوVize
Y yyeیYağmur
Z zzeزZürafa

در جدول بالا برخی از حروف معادلی در زبان فارسی ندارند. بنابراین برای یادگیری آن‌ها باید به طور مداوم تلفظ این حروف را در کلمات مختلف تمرین کنید. برای این کار بهترین راه کمک گرفتن از یک استاد زبان ترکی یا دیدن مداوم فیلم به این زبان است.

نکات مهم در آموزش الفبای ترکی استانبولی به فارسی

حروف مصوت در الفبای ترکی استانبولی
هر الفبای زبانی نکات ریز و درشت زیادی دارد که زبان‌آموز باید برای رعایت آن در کلمه چه از لحاظ تلفظ و چه از لحاظ نوشتاری با آن‌ها آشنا باشد. در ادامه روی مواردی تاکید می‌کنیم که می توانند در جایگاه خود یک نکته کلیدی برای الفبای ترکی محسوب شوند.

  • حرف Ğ ğ در ساخت کلمات، هیچ وقت در اول واژه قرار نمی گیرد.
  • در الفبای استانبولی بعضی از حروف، مثل “خ و ق” در بیشتر لغات به حرف دیگری تبدیل می شوند. برای مثال برای تبدیل حرف “خ” حرف “ح” و تبدیل حرف “ق” یکی از حروف “ک یا گ” خواهد بود.
  • دو حرف ” İ ı ” و ” I ı” هر کدام در جایگاه خود معنای خاصی دارند. به عبارتی هر یک از آن‌ها نشانگر خاص خود را دارد. بنابراین نباید از آن‌ها به جای یکدیگر استفاده کنید.
  • اگر به حروف مصوت در زبان ترکی استانبولی دقت کنید، متوجه علامت  ̂  روی آن‌ها می شود. این علامت به معنای این است که این حروف باید به شکل کشیده تلفظ شوند و با حالت معمول حرف مورد نظر تفاوت دارد.
  • گفتیم برخی از حروف انگلیسی در الفبای ترکی استانبولی نیستند. یکی از آن‌ها حرف “x” است که با معادل آن در انگلیسی یعنی حرف “k” نشان داده می‌شود. همچنین حرف “k” برای واژ‌ه‌هایی که به این زبان وارد شده‌اند و دارای حرف “c” هستند، به عنوان یک جایگزین محسوب می‌شود.
  • نکته جالب و قابل تامل در الفبای ترکی این است که معمولا حروف بر نحوه تلفظ حرف کناری خود هم اثر می‌گذارند. یعنی با وجود انحصاری بودن یک تلفظ برای حرفی خاص، ممکن است با ترکیب بعضی از حروف، تلفظ کمی متفاوت شود.
  • وقتی دو حرف “G g” و ” Ğ ğ” در یک واژه قرار بگیرند، تلفظ حروف پیش از خود را به شکل کشیده‌تر خواهند کرد.

شناخت حروف بی صدا و صدادار در زبان ترکی استانبولی

در هر زبانی چه فارسی، چه انگلیسی و چه زبانی دیگر برخی از حروف صامت یا بدون صدا و برخی دیگر حروف صدادار یا مصوت محسوب می‌شوند. این قاعده در زبان ترکی استانبولی هم وجود دارد. تا اینجا مطلب به معرفی الفبای ترکی استانبولی با تلفظ مشغول بودیم. حالا قرار است به شناخت حروف این الفبا در دو بخش صامت و مصوت بپردازیم.

بخوانید تا بیشتر بدانید: ترجمه ترکی به فارسی و برعکس

در زبان ترکی استانبولی به حروف بی‌صدا، صامت می گویند. این حروف در این زبان با کلمه ünsüzler (وینسیزلش) نشان داده می شوند. این حروف در حالت عادی و به تنهایی قابل تلفظ نخواهد بود. گروه دوم حروف در زبان ترکی استانبولی، حروف مصوت یا صدادار هستند. این حروف در زبان ترکی با کلمه  Sesli harfler(سیسلی هالفلش) نمایش داده می شوند.

حروف مصوت که شامل 8 حرف از 29 حرف الفبا هستند با قرار گرفتن در کنار مصوت ها به آن ها معنا می دهند. این حروف شامل A E I İ O Ö U Ü می شوند. مابقی حروف باقیمانده در جدول الفبا حروف بی صدا هستند.

نکات مهم درباره حروف صامت در زبان ترکی استانبولی

حروف صامت در زبان ترکی استانبولی
در حروف بی صدا، سه حرف G،  K و L دارای دو تلفظ و صدا هستند. مابقی تلفظ‌ها به همان شکلی است که در جدول بیان کردیم. ناگفته نماند که حرف صامت Ğ از حروف الفبای ترکی استانبولی تلفظ خاص تری از باقی حروف دارد. این حرف با توجه به محل قرارگیری ممکن است به شکل نازک یا ضخیم  و با صدای “ی” به کار برده شود. به این صامت “گ” نرم نیز می‌گویند. زمانی حرف  Ğ  به شکل “ی” در کلمه یزد تلفظ می شود که حروف صدادار در یک هجا با این حرف قرار بگیرند. در برخی دیگر از اوقات این حرف اصلا تلفظ نمی شود و بر صدای حرف قبل از خود اثر می‌گذارد.

بخوانید تا بیشتر بدانید: اعداد در آلمانی

حرف مشابه آن یعنی صامت G بسته به حروف دیگر صدای “گ” متفاوت خواهد داد. مثل “گ” در گل و “گ” در گرم در زبان فارسی. این حرف زمانی به شکل “گ” در کلمه گاهی تلفظ می شود که با حروف صدادار ظریف در یک کلمه قرار بگیرد. در مقابل کلماتی که در زبان ترکی استانبولی ماخوذ از زبان های اروپایی هستند باید به شکل “گ” در کلمه گرما تلفظ شوند.

حرف صامت k هنگام قرار گرفتن با برخی از حروف صدادار در یک کلمه به شکل حرف “ک” در کوهستان تلفظ می شود. این حرف هنگام قرار گرفت در یک هجا با حروف صدادار ظریف به شکل دیگری بیان می شود. درست مثل “ک” در کویر.

برای تلفظ حرف صامت L باید زبان را به قسمت پشت دهان جمع کرد. البته این حرکت زمانی باید انجام بگیرد که این حرف صامت با حروف صدادار خاصی در یک هجا قرار بگیرد. و برعکس هنگام قرار گیری در یک هجا با حروف صدادار ظریف هم باید به شکل نازک تلفظ شود.

نکات مهم درباره حروف مصوت در الفبای ترکی استانبولی

همانطور که گفتیم حروف صدادار شامل 8 حرف می شوند از این لیست سه مورد از آن‌ها یعنی حروف Ö، Ü و I هستند که هر کدام از آن‌ها به ترتیب صدایی مانند ؤُ، اوو، ئی در زبان فارسی دارند. در اصل‌ اگر بخواهید بر تلفظ این حروف تسلط پیدا کنید، باید به شکل حرفه‌ای آن‌ها را در جملات تکرار و تمرین کنید. مابقی حروف همانطور که در جدول الفبا نشان دادیم، در زبان فارسی دارای یک معادل تلفظ یا صدایی هستند. از نکات مهم حروف مصوت در زبان ترکی استانبولی می توانیم به موارد زیر اشاره کنیم.

  • در این زبان به هیچ عنوان دو حرف مصوت پشت سر یکدیگر در یک کلمه قرار نمی‌گیرند.
  • قانون اول ممکن است در برخی از کلمات با ریشه خارجی اجرا نشود.
  • حروف صدادار در دو دسته حروف زمخت یا ستبر و  حروف ظریف یا نازک دسته بندی می شوند. حروف مصوت زمخت شامل چهار حرف a ı o u می شوند و حروف مصوت نازک شامل چهار حرف دیگر یعنی e i ö ü می شوند. گروه اول در زبان ترکی استانبولی با کلمه Kalın و گروه دوم با کلمه ince شناخته می‌شوند.
  • در دسته بندی مفعولی حروف مصوت زبان ترکی استانبولی با دو گروه مختلف مواجه هستیم. حروف گرد که شامل چهار حرف o u ö ü و حروف a ı e i که به آنها حروف راست می‌گویند.
  • با دسته‌بندی های بالادر الفبای ترکی استانبولی ما با چهار گروه دیگر نیز آشنا می شویم. حروف مصوت زمخت راست (a ı)، حروف مصوت زمخت راست (O u)، حروف مصوت نازک راست (e i) و حروف مصوت نازک گرد (Ö ü). هر یک از این گروه کلمات اگر در آخر کلمات به کار برده شوند، پسوند مفعولی آن‌ها به ترتیب:  ı، u، i و ü خواهد بود.

سخن پایانی…

ترکی استانبولی که برخی افراد آن را با نام ترکی ترکیه می شناسند، یکی از شیرین‌ترین زبان‌های دنیا محسوب می شود. برای یادگیری این زبان، قبل از اینکه یک راست بروید سراغ کتاب های آموزش دستور زبان، مکالمه یا واژگان ترکی، سعی کنید بر الفبای این زبان مسلط شوید. حروف را یاد بگیرید، صداها را بشناسید و قرارگیری آن‌ها را در هجای مختلف تمرین کنید.

در اینجا به شکل گام به گام قوانین الفبای ترکی استانبولی با مثال را برای شما بازگو کردیم و از فوت و فن‌های آموزش آن حرف زدیم. اما این را به یاد داشته باشید که همیشه چیزی برای یادگیری وجود دارد، پس نباید به آنچه در اینجا گفته‌ایم بسنده کنید.

سایر دوره های آموزشگاه زبان ایرانیان

Tags: مقالات آموزشی ترکی استانبولی

مقالات مشابه

  • زهرا

    عالی بود ممنون از سایت خوبتون

    پاسخ
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
شما برای ادامه باید با شرایط موافقت کنید